The Personal Archive Sessions

6 september 2023

Het Nederlands Kamerkoor opent het nieuwe seizoen online, met de vijfdelige videoserie The Personal Archive Sessions. Centraal staan de persoonlijke verhalen van de zangers van het Nederlands Kamerkoor. Samen met hun collega’s voeren ze door hen zelfgekozen muziek uit en vertellen ze in intieme interviews over hun vak en hun leven. 

Zingen is schitterend én kwetsbaar. Dat weten de zangers van het Nederlands Kamerkoor als geen ander. Wie zijn deze toppers van de internationale koorwereld? Wat maakt dat ze telkens opnieuw het beste in zichzelf naar boven willen halen, wat beweegt ze, wat ontroert ze?
In The Personal Archive Sessions vertellen de zangers van het Nederlands Kamerkoor hun persoonlijke verhaal.   

 
Tido Visser – artistiek directeur: ‘Met The Personal Archive Sessions willen we schitterende muziek laten horen, maar ook de zangers van ons koor op een andere, persoonlijke manier introduceren bij de kijker.’   
 
In vijf afleveringen zingen zij door henzelf gekozen muziek en vertellen ze over hun vak, over hun leven, over hun liefde, over hun schitterende kwetsbaarheid. De serie werd opgenomen op locatie in Zaandam. Een huiskamerachtige sfeer biedt de ideale entourage voor een serie persoonlijke gesprekken en intieme uitvoeringen.  

Tussen 7 september en 5 oktober publiceert het Nederlands Kamerkoor wekelijks een nieuwe aflevering op on Youtube-kanaal.

Mónica Monteiro – 7 September
Mónica is een trotse Portugese en sopraan bij het Nederlands Kamerkoor. Zij koos om te beginnen het stuk À Memória de Anarda, van de Portugese componist Pedro Faria Gomes, omdat zij het voor het eerst hoorde op een heel cruciaal moment in haar leven als zangeres. De tekst van het stuk, een gedicht van Fernando Pessoa, draagt de Portugese ziel in zich: een gevoel van verlangen, van ‘saudade’, dat we ook tegenkomen in de tweede compositie die het koor zingt. Hora Tremular is van de Nederlands componist Joost Kleppe die in de video vertelt over de inspiratie achter zijn compositie; een poging om de verwarrende toestand van verliefdheid te verklanken.  

Jasper Schweppe
Frans zat al in zijn pakket op de middelbare school, maar de liefde voor de Franse taal werd op het conservatorium in Zwolle door een zangdocent pas echt ‘wakker gekust’. Sinds zijn deelname aan een zangconcours in Parijs, waarbij muziek van Poulenc verplicht onderdeel van het programma was, heeft hij zich verdiept in de muziek van de Franse componist die overigens zijn kerstmotet in 1951 aan het Nederlands Kamerkoor opdroeg. Jasper houdt vooral van de stukken waarin Poulenc gebruikmaakt van de poëzie van Paul Éluard. Hij vertelt gloedvol over het belang van kennis van de tekst en het contrast tussen de vrijheid van de taal en het strakke van Poulencs composities. Tijdens de sessie van Jasper zingt het Nederlands Kamerkoor vier koorstukken van de Franse componist.   

Elsbeth Gerritsen & Hans Wijers
Onze alt Elsbeth is een groot liefhebber van de Engelse koortraditie. Haar keuze voor muziek van Elgar – Death on the hills en They are at rest – was dan ook geen verrassing voor haar collega’s. Alhoewel, voor Hans, bas bij het Nederlands Kamerkoor, in zekere zin wel, omdat hij nog nooit iets van Elgar had gezongen. Het werd een aangename kennismaking met deze muziek uit de hoogromantiek. Vooral het theatrale en expressieve van de stukken spreekt Elsbeth aan. Elsbeth vertelt daarnaast waar die liefde voor de Engelse koormuziek vandaan komt, en gaat in gesprek met Hans over wat het zingen van muziek in kleinere ensembles zo bijzonder maakt.   

Eline Welle
Elines keuze voor Arabische muziek uit de soefitraditie is een stap in een project van haar en haar Tunesische man Marouen, waarin ze een brug proberen te slaan tussen Arabische muziek en westerse klassieke muziek. Toen zij elkaar leerden kennen, bleken er grote raakvlakken te zijn tussen Elines bijna religieuze beleving van muziek maken en Marouens beleving van religie. Muziek speelt een grote rol in de rituelen van de soefileer. Eline vertelt op ontroerende wijze over de verbinding die door de liefde wordt gelegd en hoe het is om dit te delen met haar collega-zangers. In haar sessie horen we die liefde in het stuk Adinu van Shireen Abu-Khader en Andre de Quadros, en Mèn Entè, van de Libanese componist Zad Moultaka.   

William Knight
De Engelsman William Knight is niet alleen tenor van het Nederlands Kamerkoor, maar ook componist. In deze sessie horen we van William hoe verslavend het is om te componeren, en over het kwetsbare moment van loslaten, wanneer hij de muziek overdraagt aan de uitvoerenden. Het koor zingt zijn stuk Four seasons through my window, met depressie als centraal thema. Een heel persoonlijk en belangrijk onderwerp, waar William op een bijzondere manier over vertelt: over machteloosheid, vermoeidheid en eenzaamheid. De muziek die we horen is gecomponeerd op gedichten van de Amerikaanse Sara Teasdale die bij elkaar een vierluik vormen waarin elke seizoen staat voor een ander facet van depressie.   

 

 

 

 

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*