Tournee in Australië en Nieuw-Zeeland – dag 3

11 maart 2020

door Jasper Schweppe

Dag 3 is een zware dag. De meesten van ons zijn moe, en de tweede nacht is een beruchte. Door de reis naar een ander continent ben je meestal zo moe dat je de eerste nacht wel redelijk slaapt. De tweede nacht is vaak problematischer. Ik word zelf rond 5:00 wakker en kan onmogelijk verder slapen. Ik sta op en ga een beetje aan het werk. De meesten van ons hebben besloten een rustige ochtend te houden. We hebben vandaag 2 keer 3 uur repetitie, van 14:00 – 17:00 en van 19:00 – 22:00.

Het programma wat we hier brengen is 150 Psalms. We zingen samen met 3 andere koren in totaal 12 concerten met daarin alle 150 psalmen, allemaal gecomponeerd door een andere componist. Geen componist komt 2 keer voor. Het is een herhaling van wat we eerder hebben gedaan tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en later ook in het White Light festival in New York en Brussel. We zingen dus drie volledig verschillende programma’s met elk ongeveer 12 stukken. Heel veel verschillende bezettingen. Sommige stukken zijn tutti, anderen zijn dubbelkorig en weer anderen zijn in kleine bezetting. Het is eerlijk gezegd behoorlijk uitdagend om alles goed te laten verlopen.

Ik besluit om naar de kapper te gaan. Dat is altijd goed om te doen als je op tournee bent. Mijn ochtend verloopt rustig en ik wandel samen met Annelot naar de kerk.

De mooie kerk staat aan een groot plein met aan weerszijden grote straten. Binnen is het lastig repeteren vanwege het straatgeluid. Omdat deze katholieke kerk heel vaak bezocht wordt door mensen die willen bidden komen er regelmatig mensen binnen tijdens de repetitie. Die gaan dan geknield zitten luisteren terwijl wij psalmen zingen. Het had erger gekund voor die passanten. We repeteren en ik kan niet ophouden met gapen. Het is warm en een beetje benauwd in de kerk.

Tussen de eerste en de tweede repetitie hebben we tijd om terug naar het hotel te lopen en wat te eten. De bus brengt ons van het hotel naar de andere kerk. We repeteren ‘s avonds in de kathedraal omdat we daar morgen het eerste concert hebben. De kathedraal klinkt mooier dan de eerste kerk. Hij staat op een heuvel achter het enorme sportstadion. Het is er veel rustiger dan in de stad. Na het eten zijn we allemaal wat opgeknapt lijkt het. Ik in ieder geval! Ik hoef niet meer steeds te gapen, en mijn stem zit eigenlijk best goed. We werken tot 22:00 en bijna iedereen is kapot en gaat met de bus naar het hotel. Bijna iedereen… Deze avond is de opening van het Adelaide Festival, en in een park is er een openingsreceptie. Ik besluit met een paar anderen er even langs te lopen en misschien een glas wijn te drinken. Natuurlijk was het erg leuk. Er waren behoorlijk veel collega’s van de andere koren die we kennen die daar ook naartoe gekomen waren – uiteindelijk leek het wel een reünie. We hebben ons goed gedragen en we zijn betrekkelijk vroeg terug naar het hotel gewandeld. De bus gaat om 9:30 morgen – we repeteren eerst, dan om 12:00 het eerste concert.

 

< Terug: dag 2 Verder lezen: dag 4 en 5 >

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*