Webinar: de kracht van zingen met Maartje de Lint en Tido Visser

18 augustus 2021

ervaar zelf de kracht van samen zingen!

Het Nederlands Kamerkoor organiseert rondom de concerttournee Vergeten een bijzondere digitale vorm van contextprogrammering: een online webinar met Maartje de Lint, artistiek leider en eigenaar van Zingen in de Zorg, over zingen met mensen met dementie. Het webinar is gratis toegankelijk voor alle concertbezoekers en biedt niet alleen een inkijkje in de zeer succesvolle methode die Maartje de Lint zelf ontwikkelde, maar geeft ook praktische handvatten voor concertbezoekers om zelf aan de slag te gaan met zingen met mensen met dementie. Van mantelzorgers en zorgverleners tot (professionele) zangers met een hart voor de zorg, iedereen kan met een paar praktische tips de kracht van het samen zingen inzetten voor een naaste of dierbare met dementie.

Tijdens het webinar licht Maartje de Lint niet alleen haar eigen methode toe, maar zal ook Tido Visser aan het woord komen om zijn eigen ervaringen te delen met zijn vader, operazanger Lieuwe Visser, die aan Lewy Body dementie leed. Naast het uitwisselen van ervaringen en tips tussen bezoekers en deze sprekers is er ook ruimte om eigen vragen te stellen. Het webinar vindt online plaats op zaterdag 2 oktober, van 10:30 – 12:00 uur. U hebt een eigen apparaat (computer/tablet/smartphone) nodig met een stabiele internetverbinding om deel te kunnen nemen.

Concertbezoekers krijgen via hun concertlocatie een uitnodiging om deel te nemen aan het webinar.

Over Vergeten

Het webinar Vergeten – de kracht van samen zingen wordt door het Nederlands Kamerkoor georganiseerd rondom de concertreeks Vergeten, een muziektheatervoorstelling over dementie. Lieuwe Visser, operazanger en vader van kamerkoordirecteur Tido Visser, leed aan een relatief zeldzame vorm van dementie die maakte dat hij mannetjes op de daken zag zitten en de rivieren door de straten zag razen. In 2019 liet het koor Vergeten in première gaan, een door pers en publiek geprezen voorstelling waarin het koor een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie maakte. Vergeten is van 16 t/m 30 september 2021 weer in de Nederlandse theaters en concertzalen te zien – kijk op de voorstellingspagina voor informatie, data en om kaarten te bestellen die tevens toegang geven tot het webinar!

 

Over Maartje de Lint en Zingen in de Zorg

Maartje de Lint, artistiek leider en eigenaar van Zingen in de Zorg, studeerde zang en opera en trad op als solist in binnen- en buitenland. Daarnaast zong ze twintig jaar in het koor van De Nationale Opera. Toen ze merkte dat haar stem en het samen zingen een enorm vitaliserende uitwerking had op mensen met geheugenproblemen besloot ze daar meer onderzoek naar te doen. Sinds 2012 is de stichting Zingen in de Zorg geboren, heeft Maartje een eigen methode ontwikkeld om te zingen met mensen met dementie die zo succesvol is gebleken dat het Erasmus MC er een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar is gestart. Daarnaast heeft ze al meer dan 25 Zorg-Zangers opgeleid die haar methode toepassen en haar kunnen ondersteunen bij haar werkzaamheden. Maartje verzorgt diverse opleidingen en trainingen over de waarde van samen zingen in de zorg voor mensen met dementie.

“Samen zingen activeert lichaam en geest, verbetert de stemming en bevordert sociaal contact en zingeving. Ook geeft het kansen om het korte termijn geheugen weer te activeren.”

In 2019 werkte ze samen met het Nederlands Kamerkoor rondom de voorstelling Vergeten en verzorgde ze trainingen en workshops voor mantelzorgers. Voor de reprisetour in september 2021 werkt ze opnieuw samen met het Nederlands Kamerkoor, ditmaal in de vorm van een online webinar en diverse aftertalks aansluitend bij een aantal concerten.

Lees meer op https://zingenindezorg.nl

Bekijk hier een van de Zing-Cirkels van Maartje de Lint:

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*