Wereldpremière Van Gogh in Me bij staatsbezoek Oostenrijk

24 mei 2022

Met veel trots mogen we bekendmaken dat Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima het Nederlands Kamerkoor hebben uitgenodigd om een optreden te verzorgen rondom hun aanstaande staatsbezoek aan Oostenrijk. In het Weense Konzerthaus verzorgt het Nederlands Kamerkoor voor deze eervolle gelegenheid op 28 juni 2022 de wereldpremière van Van Gogh in Me, een adembenemende concertervaring waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van hun tijdgenoten. Van Gogh in Me is later ook te zien in Nederland in een tournee vanaf 11 november!

Over Van Gogh in Me
In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra zijn publiek mee in het Europa van twee van de grootste schilders aller tijden: Vincent van Gogh en Gustav Klimt. In de voorstelling, waarin Van Gogh als inspiratiebron centraal staat, komen werken van de twee kunstenaars tot leven op de muziek van tijdgenoten als Debussy, Mahler en Strauss. Met deze bijzondere wereldpremière in Wenen verbindt het Nederlands Kamerkoor niet alleen de levens van deze Nederlandse en Oostenrijkse kunstenaar, maar laat het koor ook zien hoe krachtig en grensoverschrijdend de verbindende rol van kunst kan zijn.

Voor Van Gogh in Me, een concept van artistiek directeur Tido Visser, gaf het Nederlands Kamerkoor opdracht aan de Italiaanse innovatieve videostudio fuse* om speciale algoritmes te ontwikkelen die getraind werden met werken van Van Gogh en Klimt en leerden van hun penseelstreken, kleurgebruik en schilderstijl. Tijdens de concerten ‘luisteren’ deze algoritmes niet alleen naar de muziek van het koor, maar analyseren ze ook de emotionele respons van de zangers, dirigent en publiek. De algoritmes gebruiken vervolgens muziek én emotie om vier miljoen virtuele penseelstreken aan te sturen, die tijdens het concert de werken van Van Gogh en Klimt tot leven te laten komen in adembenemende projecties op twee imposante schermen achter het koor.

Van Gogh in Me in Nederland
Nieuwsgierig geworden naar Van Gogh in Me? Op 3 juni brengt het Nederlands Kamerkoor een nieuwe single uit: een nieuw koorarrangement van Erik Satie’s Gymnopédie no. 1, waarbij de videoclip wordt voorzien van visuals uit de voorstelling. Deze single is niet alleen een voorproefje van de voorstelling, maar ook van de cd die in het najaar wordt uitgebracht, met het volledige repertoire uit de voorstelling. De hele voorstelling is in het najaar te zien in Nederland van 11 november t/m 3 december 2022 – kijk voor alle speeldata en meer informatie op de concertpagina!

Meer informatie over de concertreeks

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*