Zingen als medicijn bij dementie – Het Erasmus MC & Nederlands Kamerkoor slaan de handen ineen.

10 maart 2019

Wist u dat het muzikale geheugen ontzettend lang blijft bestaan? Iemand met dementie die zichzelf niet meer herkent in de spiegel, of de namen van zijn kinderen niet meer weet, zingt nog wel enthousiast de liedjes uit zijn kindertijd. Kleinschalig onderzoek en ervaringen uit de praktijk tonen aan dat samen zingen depressieve gevoelens laat verminderen en onrust bij patiënten doet afnemen. De kwaliteit van leven neemt toe, zo ziet Maartje de Lint elke keer weer in haar trainingen. Er wordt weer even écht contact gemaakt met naasten en geliefden. Samen zingen is bovendien laagdrempelig: iedereen kan het. 

Het ontbreekt nog aan grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat zingen een effectief medicijn is bij dementie. Een medicijn dat de levenskwaliteit van mensen met dementie doet toenemen. Dat onderzoek is nodig, want genezing van dementie is nog altijd niet in zicht. Prof. Dr. Hans Jeekel van Muziek als Medicijn (Erasmus MC) wil zo’n onderzoekstraject starten. U leest meer over het onderzoek op de website van Muziek als Medicijn.

Het Nederlands Kamerkoor onderschrijft het belang van dit onderzoek volledig. Een dergelijk onderzoek kost geld: er €130.000 euro nodig om het te realiseren. Rondom de concerttour Vergeten geeft het NKK zoveel mogelijk zichtbaarheid aan dit onderzoek. Wij hopen van harte dat u het onderzoek wilt ondersteunen. U kunt hier een donatie doen ten behoeve van het onderzoek. Helpt u mee het onderzoek te bekostigen en zo de kwaliteit van leven van mensen met dementie én van hun naasten te vergroten?

 

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*