Flights of the Angakok

Flights of the Angakok

Monumentale wereldpremière van Lera Auerbach

De in de Soviet Unie geboren (Joodse) Oostenrijks-Amerikaanse componiste Lera Auerbach wordt 50 en dat viert ze groots met het Nederlands Kamerkoor. Met de wereldpremière van een nieuw omvangrijk stuk van haar hand voor piano en koor: Flights of the Angakok, maakt de componist bovendien haar debuut als dirigent bij het koor.

Persoonlijke ervaring in het poolgebied

Voor haar volgende grote koorwerk putte Lera Auerbach uit persoonlijke ervaringen. Haar bezoek aan het poolgebied en de ontmoeting met de inheemse bevolking raakte haar diep. Flights of the Angakok werd zo een urgent werk, dat sterk refereert aan de huidige klimaatcrisis en de impact daarvan op de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van het poolgebied. Een speciaal samengesteld team van cultuur- en taaladviseurs uit de arctische inheemse gemeenschap zelf is intensief betrokken geweest bij de conceptie en totstandkoming van het werk. Het libretto is geschreven in de oorspronkelijke Inuit talen Inuktitut en Kalaallisut.

De Angakok

Niet alleen de natuur van de “Arctic” is in gevaar, maar ook de rijke cultuur in dit unieke gebied. Auerbach liet zich voor Flights of the Angakok inspireren door de mythische Inuit- sjamaan – de angakok. In het werk vervult de pianist de rol van de sjamaan, terwijl het koor in een ritueel aandoende zang de geesten van de natuur (licht/zon, wind, water) bezingt. Het jonge Nederlandse toptalent Yang Yang Cai neemt de pianopartij voor haar rekening. Het Nederlands Kamerkoor wordt verrijkt met de aanwezigheid van Inuit-sopraan Deantha Edmunds.

Flights of the Angakok is een vervolg op Lera’s vierde symfonie, met de titel Arctica, waarvan de wereldpremière plaats had in 2019 in het Kennedy Center in Washington. Met dit nieuwe omvangrijke stuk maakt de componist bovendien haar Nederlandse debuut als dirigent.

 

Persreacties op dit programma

★★★★ – '"Flights of the Angakok', het nieuwe stuk van Lera Auerbach,is klankonderzoek en een geslaagde theatrale component ineen. […] Het Nederlands Kamerkoor zingt vloeiend…" - De Volkskrant 

 • Lera Auerbach
  Dirigent
 • Yang Yang Cai
  Piano
 • Thorwald Jørgensen
  Theremin
 • Vitaly Medvedev
  Percussie  
 • Kalina Vladovska
  Percussie  
Nooit meer een concert missen?

Schrijf je in voor onze concertupdates!

 • als eerste op de hoogte van nieuwe concerten en evenementen
 • exclusieve extra’s
 • voorrang bij kaartverkoop
Houd mij op de hoogte