NKK NXT

NKK NXT – gestart in 2018 – is een ontwikkelingstraject waarin ieder jaar een nieuwe groep van acht jonge professionele zangers een baan krijgt aangeboden. De young professionals gaan met elkaar op zoek naar een antwoord op de vraag hoe het koorconcert van de toekomst eruit zal komen te zien. NKK NXT stimuleert hun ontwikkeling als breed georiënteerde ensemblezangers, die naast het ambacht van het samen zingen ook makerschap, visie en ondernemerschap ontwikkelen. Deelnemers leren niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst. 

De lichting van 23-24
NKK NXT

"Jong koortalent bewijst: Live en online kunnen heel goed samen gaan."

★★★★ – NRC

"Adembenemend mooi toekomstvisioen … fenomenaal is een understatement."

de Theaterkrant over NKK NXT 18/19: I want to be like you.

NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

Ensemblezang van de toekomst

De leden van NKK NXT experimenteren, onderzoeken en creëren rondom de vraag ‘wat is ensemblezang van de toekomst?’ In dit proces worden ze geholpen door experts in het veld waaronder leden en werknemers van het Nederlands Kamerkoor en ervaren coaches in dans, theater en podiumkunst. Ook cultureel ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van het traineeship.

Binnen het NKK NXT programma leren deelnemers niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst, zoals podiumpresentatie, artistieke en theatrale ontwikkeling, en kunstenaarschap in de 21e-eeuw. De deelnemers balanceren daarmee tussen het vak van ensemblezanger en theatermaker, tussen traditie en vernieuwing en tussen co-creatie en persoonlijk leiderschap. 

Ontwikkelen van voorstellingen

Het NKK NXT-traject bestaat uit het ontwikkelen van een voorstelling die de trainees van A tot Z zelf tot stand brengen. Verderop in het traject werken trainees aan een voorstelling die wordt ontwikkeld in samenwerking met een prestigieuze culturele partner.

NKK NXT 23-24

Na een intensief auditieproces kwamen begin november de acht nieuwe trainees van NKK NXT samen.  Zij zullen dit seizoen gaan werken aan het ontwikkelen van een eigen programma waarin koormuziek, theater en andere kunstdisciplines elkaar ontmoeten. De nieuwe trainees zijn:

Agnese Allegra (Italië)
Joana Guiné (Portugal)
Vanessa Guinadi (Indonesië)
Elaine Hakkaart (Nederland)
Shanice Skinner (Canada)
María Suárez López (Spanje)
Emma Wessleus (Nederland)
Fran van Lysebettens (België)

Volg NKK-NXT 23-24 op Instagram
NKK NXT 23-24

"NKK NXT gave me the opportunity to investigate what I can do as a singer to contribute to my vision of a better society."

Merel Wentink (NKK NXT 20/21)

NKK NXT Archief

In het seizoen 2017-/2018 startte het NKK NXT programma, en sinsdien kende het vele hoogtepunten. Zo vonden in 2021/2022 twee jaargangen van NKK NXT hun plek: NKK NXT 20/21, die in het voorjaar van 2021 hun eigen voorstelling: BLOOM presenteerden aan het publiek, en een tournee met Wende in haar nieuwe voorstelling WILDERNIS. De trainees van NKK NXT 21/22 presenteerden in april hun voorstelling: Re:quiem. Voor NKK NXT 22/23 werkt het Nederlands Kamerkoor samen met het Utrechtse Rosa Ensemble in een nieuwe co-productie Minaminotori

Overzicht voorstellingen vorige lichtingen
NKK NXT Archief
Nooit meer een concert missen?

Schrijf je in voor onze concertupdates!

  • als eerste op de hoogte van nieuwe concerten en evenementen
  • exclusieve extra’s
  • voorrang bij kaartverkoop
Houd mij op de hoogte