Over ons

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al meer dan 80 jaar tot de wereldtop van de koormuziek. Het staat bekend om zijn nieuwe vergezichten als het gaat om de ontwikkeling en uitvoeringspraktijk van koormuziek op topniveau. Met koormuziek als medium verkent en verklankt het ensemble maatschappelijke thema’s en werkt het samen met andere kunstenaars als acteurs, dansers, dj’s, vj’s en dichters, maar ook met partners uit de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Op die manier vertelt het koor met zijn muziek elke keer een weer een actueel verhaal.

Het Nederlands Kamerkoor heeft een speelveld van ruim 1000 jaar aan koormuziek en voert repertoire uit van de vroege Middeleeuwen tot de muziek van morgen. Het koor zelf kent een rijke en bewezen geschiedenis, maar ook een veelbelovende toekomst als instelling die de rijkheid van koormuziek borgt en verder blijft ontwikkelen. De Volkskrant schreef in 2016: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble.”

Educatie en participatie maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor. Het Nederlands Kamerkoor deelt kennis en inspiratie met de talloze koren in Nederland door workshops te verzorgen en koren te ‘adopteren’ in voorprogramma’s van eigen concerten. Getalenteerde jonge zangers worden in het traineeprogramma NKK NXT opgeleid tot ensemblezangers van de toekomst en krijgen de kans om te experimenteren met nieuwe vormen van koormuziek.

Het koor wordt in binnen- en buitenland geprezen: “verbluffende klank” (Volkskrant, 2019), “geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus de NRC (2019), en “highly rewarding” (The Times, 2017). Het koor won talrijke prijzen, zoals recentelijk De Ovatie, de klassieke muziekprijs van de VSCD voor het concertprogramma Via Crucis met Reinbert de Leeuw in 2016, en de Rotterdamse Operadagen Award voor de bijdrage aan de ontwikkeling van hedendaagse opera en muziektheater in 2019.

Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Hij is een van de meest gevraagde koordirigenten ter wereld en staat keer op keer garant voor sprankelende uitvoeringen. Zijn voorgangers waren Hans van de Hombergh, Kerry Woodward, Uwe Gronostay, Tõnu Kaljuste, Stephen Layton en Risto Joost. Het koor werd opgericht door Felix de Nobel, die tot 1972 de eerste chef-dirigent was.

Sinds 2015 is het Nederlands Kamerkoor gevestigd in Utrecht.

 

Het Nederlands Kamerkoor wordt ondersteund door:

GU_logo_rood_rgb

Het Nederlands Kamerkoor ondersteunt het initiatief mores.online. Dit is een onafhankelijk meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele sector. Het is een toegankelijke, onafhankelijke en centrale plek waar iedereen die werkzaam is in de podiumkunsten met zijn of haar verhaal terecht kan. Het Nederlands Kamerkoor staat achter deze organisatie en steunt dit platform.

Chef-dirigent: Peter Dijkstra

Klik hier voor meer informatie

Peter Dijkstra, credits Astrid Ackermann

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*