Educatie

Het Nederlands Kamerkoor speelt een prominente rol in de Nederlandse korensector en investeert in het in stand houden en verder ontwikkelen van de koorcultuur. Daarnaast biedt het Nederlands Kamerkoor ruimte voor het opleiden en begeleiden van jonge talentvolle zangers en makers in verschillende programma’s. Op deze pagina vind je informatie hoe ook jij kunt meezingen met het Nederlands Kamerkoor.

YARA

Het Nederlands Kamerkoor ondersteunt dirigent Rohan Poldervaart in de ontwikkeling van een divers Utrechts jongerenkoor onder de naam YARA. Yara gaat over meerstemmigheid in de breedste zin. Een koor dat uitdraagt dat zingen voor ons allemaal is. Wij willen als NKK anderen en onszelf de kans geven te luisteren naar hun verhalen, hun geluid. Het koor als metafoor voor een verbonden samenleving. 

In tegenstelling tot de meeste buitenschoolse jeugdkoren, is YARA een koor zonder auditie. Iedereen die hun stem wil laten horen is welkom. Yara onderscheidt zich bovendien omdat het proces minstens even belangrijk is als het resultaat. De groep kiest haar eigen onderwerpen, schrijft haar eigen teksten en composities. 

In november 2023 vond het eerste project van YARA plaats in ZIMIHC Wittevrouwen. In drie zondagen maakte de groep olv Rohan Poldervaart een eigen nummer en filmden ze een videoclip.

Lees Meer
YARA

Masterspecialisatie Ensemblezang

In nauwe samenwerking met het Nederlands Kamerkoor organiseert het Koninklijk Conservatorium in Den Haag de Masterspecialisatie Ensemblezang. De opleiding, bedoeld voor afgestudeerde bachelorstudenten Klassiek Zang, geeft zangtalenten de kans om hun studie direct met de praktijk te verbinden en biedt daarom een naadloze aansluiting op de beroepspraktijk. In seizoen 2025-2026 gaat de nieuwe Masterspecialisatie van start. 
 
Studenten brengen een aanzienlijk deel van hun opleiding door bij het Nederlands Kamerkoor en NKK NXT. Op die manier werken zij met een keur van vooraanstaande internationale dirigenten en doorgewinterde professionals van het Nederlands Kamerkoor. Repertoire vanaf de Middeleeuwen tot en met hedendaagse muziek komt aan bod. Naast vaardigheden voor het ensemblezingen werken we aan de ontwikkeling van het makerschap, het ontwikkelen van een artistieke visie en ondernemerschap. Studenten werken daarmee op het snijvlak van ensemblezang en theater, van zanger en maker, van traditie en vernieuwing, en van co-creatie en persoonlijk leiderschap.
Dankzij de nauwe samenwerking met het Nederlands Kamerkoor kunnen studenten hun vaardigheden direct toepassen binnen een professionele omgeving.
 
Vanaf oktober 2024 is de inschrijving geopend. Meer informatie volgt.
Masterspecialisatie Ensemblezang
Nooit meer een concert missen?

Schrijf je in voor onze concertupdates!

  • als eerste op de hoogte van nieuwe concerten en evenementen
  • exclusieve extra’s
  • voorrang bij kaartverkoop
Houd mij op de hoogte